Området

Lejlighederne ligger ved Sortehavet på en tange i byen Primorsko, som ligger 60 km syd for Burgas og ca. 60 km nord for den tyrkiske grænse.

Primorsko

Vi er et dansk ægtepar som har boet og arbejdet i Bulgarien, men nu er tilbage i Danmark. Vi faldt i den grad for Bulgarien, men især Primorsko ved Sortehavet som vi synes repræsenterer alt som er værd at opleve i Bulgarien. Smuk natur lige udenfor døren, solskin, Sortehavets bedste badestrand, solmodne frugter og grøntsager, det originale Bulgarien, man møder lokalbefolkningen god lokal vin, liv og feriestemning uden at komme i nærheden af det man læser om i avisen om drukture til Sunny Beach mv. — man keder sig dog langtfra i Primorsko.

Beliggenhed

Stranden i Primorsko er beskrevet i Politikens “Turen går til Bulgarien”, som den bedste strand ved Sortehavet.

Et roligt kvarter et stenkast fra havet med udsigt over vandet og 10 minutters gang fra centrum af den lille. Lige for enden af grunden ligger kystpromenaden. Byen er fyldt med små boder og udendørs caféer. Da byen er lille, er alt i gåafstand.

Børnevenlig by med et nybygget, stort vandland.

Huset, hvori lejlighederne er beliggende, består af 12 lejligheder og har 4 etager. Husene i kvarteret har samme højde, lidt landsby-agtigt miljø.

Den fjerde lejlighed ligger i det fem-stjernede hotel kompleks “Grand Hotel Primorsko”, ligeledes direkte ned til vandet.

Primorsko ligger på en tange med hav til begge sider. Huset, hvor lejlighederne ligger (Treti Mart St), er markeret på billedet.

Om byen

Primorsko er udenfor sæsonen et lille fiskerleje med 3500 indby
ggere 60 km syd for Burgas. Det har altid været populært for bulgarerne at afholde pionerlejr her om sommeren også før i tiden. Flere hundrede tusinde bulgarere har således opholdt sig i Primorsko mindst én gang i livet.

Den 10 km lange sandstrand er da også bred og børnevenlig, den smukkeste langs hele kysten. I den indre by findes der mange restauranter, caféer, barer og diskoteker. Men har man f.eks. lejet en lejlighed lidt fra centrum (dog stadig i gåafstand), kan man trække sig tilbage med en flaske god vin og nyde bølgeskvulpet lige udenfor vinduet og samtidig svagt fornemme byens puls. Primorsko adskiller sig således fra de traditionelle feriesteder ved, at der ikke er tale om store komplekser af ferielejligheder fjernt fra lokalbefolkningen, men derimod mindre huse med det lokale landsbyliv i fuldt flor.

Familieferie

Primorsko er velegnet til familieferie. Man kan opholde sig meget nede på den brede sandstrand, hvor der er plads til boldspil, leg og steder hvor man kan tage sig en forfriskning. Man kan også vælge til en afveksling at gå i aquaparken der ligge i gåafstand fra centrum og stranden.

En slentretur igennem byen er også interessant for såvel børn som voksne. På turen gennem byen passeres mange pandekage-boder, som man næsten må lade sig friste af og sætte sig ved fortovsbordene og nyde pandekagerne der fås med alle mulige slags tilbehør samt nyde gadelivet i mens.

Naturligvis et gadeliv bestående af alle mulige nationaliteter. Gadelivet er broget, og det er spændende for såvel børn som voksne at gå på opdagelse. Mange af de boder, der passeres på turen gennem byen, byder på andet end spiseligt, en del er naturligvis junk, men der er også ting som vi aldrig ville støde på herhjemme. Noget hører vores mormors tid til, det kan være simple ting som sæbebobler, en vægt, at blive fotograferet i forskellige kostumer, jonglering med bolde mv.

På vej hjem fra byen er det et must at besøge en frugt- og grøntsagsbod og købe friske solmodne tomater, vindruer, fantastiske kirsebær – ja, you name it. Børn og børnebørn bør lære smagen af rigtige solmodne tomater at kende! De voksne kan tage et par flasker af den lokale vin med hjem.

Hvordan kommer man dertil

Man flyver typisk til Burgas, hvortil bl.a Cimber Sterling flyver 2 gange om ugen i sommerperioden. Det kan anbefales at beslutte sig i god tid, da der er penge at spare på flybilletterne, jo får man bestiller (bestil inden jul hvis du har mulighed for det!). Du kan tage bus fra lufthavnen til Primorsko for ca. DKK 25,- pr. person (det tager ca. 45 min), eller du kan tage en taxa der koster ca. DKK 200,-.

Er du imidlertid kommet sent på den, kan du også flyve over Sofia eller Varna, hvortil Cimber Sterling også flyver til meget rimelige priser. Fra Sofia går der også busser, men den bustur tager ca. 6 timer men koster til gengæld kun ca. DKK 130,-. Busserne går ofte og er af fin standard.

Man kan også leje en bil til en meget rimelig pris og benytte lejligheden til at se resten af Bulgarien, endelig er der indenrigsfly fra Sofia til Burgas. Ja mulighederne er mange og priserne rimelige. Vi giver naturligvis meget gerne gode råd også om transport.

Afstande

  • Burgas: ca. 60 km
  • Tyrkiets grænse: ca. 60 km
  • Istanbul: ca. 240 km. Man kan i sommerperioden også sejle dertil.
  • Varna: ca. 200 km
  • Sofia: ca. 400 km
  • Odessa: Både i sommerperioden fra Burgas og Varna.

Udflugter

Ud i naturen

Størstedelen af området syd for Burgas og ned mod grænsen til Tyrkiet er prøget af totalt uberørt natur. Ved de mange små skønne laguner er der utrolig ro og fred, hvilket står i direkte kontrast til de store feriecentre.

Hyggeligt naturreservat

Ved floden Ropotamo (på græsk betyder det: “floden med de mange sving”) lidt nord for Primorsko på vejen til Sozopol findes et stort naturreservat, hvor det er muligt at komme tæt på naturen. Man kan sejle på floden. Tæt på Sozopol ligger den 62 ha store Arkutino-sump. Ved en rasteplads i højre side af vejen står et slidt skilt, hvorfra man kan følge en sti. Først går turen gennem 70 m jungleagtig skov.

Strandzja-bjergkæden

Ligger i det sydøstlige Bulgarien, men dækker et større areal i Tyrkiet, hvor bjergkæden løber helt ned til Istanbul. På de græsbeklædte højdedrag ses får, der græsser, mens den solbrændte hyrde og hans arbejdsomme hund passer på, at der ikke tilstøder dyrene noget. Bjergene er et besøg værd enten på hesteryg eller til fods, og der kan evt. arrangeres ture med overnatning. Det er ren Morten Korch idyl for danskere at se hønsene rende rundt i de støvede gader og høre en ged stå og bræge. Bjergene er desuden velegnede til cykelture.

Udflugter til gamle historiske byer

Sozopol

19 km nord for Primorsko ligger den gamle historiske by Sozopol, som helt tilbage til 610 f.Kr. blev grundlagt af grækerne. Lej en bil eller tag bussen dertil og slentrer en tur gennem den pittoreske by. Især den gamle bydel er virkelig et besøg værd. Tag dig tid til en frokost eller forfriskning på én af de originale bulgarske restauranter der ligger bygget ind i skrænten ud til vandet, det er en uforglemmelig oplevelse, du vil efter denne oplevelse med garanti ønske dig tilbage til Bulgarien i ferier fremover. Man føler sig virkelig hensat til det originale Bulgarien.

Nesebar

Denne gamle by der ligeledes er grundlagt af grækerne ligger ca. 80 km nord for Primorsko. Byen er absolut værd at bruge en dag på. Tag dig tid til i den gamle bydel at finde en rigtig original bulgarsk restaurant og nyd en shopska-salat og et glas Rakia. Efter en begivenhedsrig dagsudflugt er det afslappende at vende tilbage til sin lejlighed i det nordlige Primorsko — den rolige del. Her kan man nyde bølgeskvulpet, der ikke overdøves af det pulserende natteliv inde i centrum. Får man imidlertid lyst til en godnatdrink kan man på 10 min slentre til centrum og tilbage igen.

Læs mere om Bulgarien her